Το δέντρο...

Λέγει ο υμνωδός... "Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός ακολουθήσωμεν λοιπόν ένθα οδεύει ο αστήρ" Ακολουθώ κι εγώ κ...

Λέγει ο υμνωδός...
"Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός ακολουθήσωμεν λοιπόν ένθα οδεύει ο αστήρ"
Ακολουθώ κι εγώ κατά βήμα...
μήπως εύρομεν αυτόν σκαρφαλωμένον σε δεντρί παριστάνων την μαϊμού που 'ναι αραχτή σ' ένα κλαδί..."
Πάντοτε απορούσα, το δέντρο, το ξενόφερτο δέντρο τι ζητάει στα σπίτια μας αντί για φάτνη ή (έστω) το πατροπαράδοτο καραβάκι. Γιατί ορέ βάνδαλοι; γιατί ορέ κλεφτόπουλα;
ταχιά το κόψαν στο βουνό, ταχιά και εις τα σκουπίδια...
μωρέ μπράβο; Γιατί δεν κάνουμε τουλάχιστον το έθιμο σωστά, μόλις περάσουν οι γιορτές, να τα πετάμε από τα παράθυρα όπως κάνουν οι Σουηδοί στων αλλονών τα κεφάλια; λέμε τώρα... Αυτοί ρε σεις μπορούνε να κάνουν ότι θέλουνε, έχουνε δάση να φάνε κι οι κότες, εμείς οι μαλάκες όμως, που σε λίγα χρόνια θα πούμε το δεντρί θαμνάκι από τις καθιερωμένες -δια εθίμων- πυρκαγιές μας, τι ψάχνουμε και τους μιμούμαστε; έχουμε τόσα πολλά δέντρα; μας περισσεύουν δηλαδή; Αφήστε ρε καραγκιόζηδες κανένα δέντρο να μεγαλώσει, που τα καταντήσατε πρόβατα επί σφαγήν..μόλις πάρει λίγο μπόι το καημένο, τρέχετε και το κόβετε.. Και να πει κανείς πως το κόψατε γιατί κρυώνατε να το πάρει το ποτάμι..ρε στάχτη να γίνει, μα για να το στολίσετε με λαμπάκια; μπαμπάκια; με σαχλοκούδουνα; όλο κι όλο για κάνα δυό βδομάδες ορέ πράϊτα; δεν είναι κρίμα; Χάθηκε να αγοράσετε ορε φτηνομπατήρια ένα συνθετικό; Αν δεν έχετε μην βάζετε δέντρο ρε μόσχοβιτς...άσε που το συνθετικό είναι φτηνότερο, οπότε δεν λέει η δικαιολογία.. είχατε και στο κολοχώρι σας πιο παλιά δέντρο στο χαγιάτι ή δίπλα στην ξυλόσομπα; Κι αν εσύ πιτσιρικά που τυχόν με διαβάζεις δυσανασχετείς με αυτά που γράφω επειδή δεν τα γνώρισες ή επειδή γεννήθηκες στην πόλη, ρώτα τον μπαμπά σου και τη μαμά σου, ή τον παππού και τη γιαγιά αν ζούνε, που ζωή να 'χουνε οι άνθρωποι, από πού κατάγονται, πώς μεγάλωσαν και αν λέω παπαριές. Πέρασα από παντού στην Ελλάδα, είδα βουνά που ίσως δεν είδες ούτε θα δεις, μα είδα βουνά φαλακρά σαν την φαλάκρα του γκουζγκούνη, βουνά άγρια και αφιλόξενα, που σε κοιτάζουν, με πικρία θαρρείς, σαν να σου λένε ειρωνικά και κακιωμένα:
"άφησες να μου κάψουν τα δάση; ας κάνει λοιπόν πως βρέχει μιά νεροποντή και θα δεις μετά, τι θα αφήσω εγώ να πάθεις εσύ.."
..ζητήστε να βγει νόμος, που να λέει πως για 30 χρόνια, απαγορεύεται η κοπή κωνοφόρων και λοιπών δέντρων.. Εκτός από τα βαριά πρόστιμα, να επιβάλλεται στους παραβάτες, για κάθε δέντρο που έκοψαν, να φυτέψουν 20 για αντικατάστασή του. Περιοχές όπου κάηκε δασική περιοχή, όποιος ζητήσει άδεια οικοπεδοποίησης να φυλακίζεται και να το αναδασώνει, κι αν έχει ήδη αναδασωθεί, να πληρώνει όλα τα έξοδα που έκανε το δημόσιο...να δεις μετά αν ξαναχτίσει κανένα καθίκι βίλα σε καμμένη δασική έκταση..
"...Αχ! έλατο άχ έλατο, δεν σου 'μελλε να ζήσεις άχ έλατο, άχ έλατο, σπάνιο θα καταντήσεις.."

Related

new post 5935738769603224019

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

  1. φίλε τυχαία σε διάβασα αλά θα γίνω φανατικός αναγνώστης σου από δω και πέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε δεν παίζεσαι φίλε, και σωστά τα λες, και το χιούμορ σου ωραίο.
    Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

emo-but-icon

Αναγνώστες

item