19 Ιανουαρίου 201212 Μόδα ήταν και περνά..

Τελικά, όπως κάθε μόδα έρχεται και παρέρχεται, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα Blogs και το Blogging στον ελληνικό χώρο.
Παρακολουθώ συχνά την ροή και την επισκεψιμότητα, όχι μόνο εδώ σε μένα, μα και σε άλλα, φιλικά (και μη) ιστολόγια. Ύφεση παντού.
Ήταν απλά μια μόδα που πέρασε. Λίγοι πλέον ενδιαφέρονται, αυτή είναι η αλήθεια.

Η οικονομική κρίση, είναι σίγουρα ακόμη ένας κατασταλτικός παράγοντας. Δεν μπορεί κάποιος να έχει τα όποια σοβαρά προβλήματά του, η τις όποιες σοβαρές προτεραιότητες και υποχρεώσεις του, και να μπορεί ασχολείται με το Blogging με τον ίδιο ζήλο, όπως έκανε στην αρχή, όταν ξεκίνησε, λίγα χρόνια πριν.
"Τα πάντα ρεί", τα πάντα αλλάζουν..

Κάποιοι αγόρασαν δικά τους Domain, νοίκιασαν Hosting Servers, κάποιοι άλλοι προσώρησαν ακόμη πιο πέρα, και επένδυσαν κάποιο ποσόν σε εταιρείες, να τους στήσουν πιο "επαγγελματικά" Portal, και σε πλατφόρμες άλλες (όπως WP, Joomla, Moodle, b2evolution, Textpattern, NucleusCMS, Geeklog, Drupal   κ.λ.π., πέραν της Blogger, που είναι μεν δωρεάν, μα εντελώς ασταθής και απρόβλεπτη)  κάτι που προϋποθέτει ασφαλώς και επιπλέον έξοδα, όπως το να πληρώνει κανείς παροχή Internet για παράδειγμα.

Καθόλου άσχημη σαν κίνηση όλα τα παραπάνω, μα ..σε καιρούς ευημερίας. Στην φάση που διανύουμε σήμερα, και μιλάω για τους χρήστες που ζουν Ελλάδα, τα πράγματα δυσκολεύουν, μέρα με τη μέρα. Η ΔΕΗ σαν πρώτο εμπόδιο, το τηλέφωνο, το νοίκι, η ανεργία ή η μείωση του μισθού, η αβεβαιότητα για το μέλλον, τα καθημερινά έξοδα, ο κόσμος που διστάζει η αδυνατεί να ξοδέψει, όλα μαζί, δημιουργούν ένα ασύμφορο κλίμα για Blogging.

Οι περισσότεροι ασχολούνται με το Facebook, είτε ψάχνοντας περιστασιακές γνωριμίες, είτε παίζοντας παιχνίδια να ξεγελάσουν την ανία τους.
Άλλοι σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, άλλοι χρησιμοποιούν το ΝΕΤ μόνο μέσω Internet Cafe και άλλοι μπαίνοντας "κρυφά" μέσω άλλων, χρησιμοποιώντας το Wi-Fi.

Λέτε να πάει πολύ ακόμη όλο αυτό; Εγώ βλέπω απλά το τέλος του ελληνικού Blogging, και μάλιστα, πολύ σύντομα.
Ο καιρός θα δείξει..
Print this postRelated Posts :12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

απαισιόξος...

Μπορεί και ρεαλιστής βέβαια...
Ίσως ο blogger να συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι αυτά που λέει/γράφει δεν έχει και τόση απήχηση όση θα περίμενε και για αυτό ίσως το βαρέθηκε.
Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και τα προβλήματα, αλλά νομίζω ότι εκεί θα ξέδινε γράφοντας τους πόνους τους.
Αν το blogging έπεσε είναι μάλλον λόγω του ξεφουσκώματος όλου αυτού του μύθου.


VAD είπε... Best Blogger Tips

όχι,καπετάνιε,κόσμος πάει κι ερχεται στα μπλογκια,ουδείς αναντικάταστατος,παλιοί καλοί μπλογκεραιοι αραιώνουν,καινούριοι καλοί ξεφυτρωνουν,όσοι νομιζουμε πως εχουμε ακομα κατι να πουμε,αντεχουμε,εκεινοι που δεν εχουν θεση στα μπλογκια ειναι οι δηθεν ενημερωτές,ξερεις εσυ,τρωκτικοί κα βαλε,που ανεξοδα εχουν αναλάβει,στο βωμο της δηθεν ενημερωσης,αποκλειστικότητες και τα τοιαυτα,να τρομοκρατουν τον κοσμακη,προσφατο παραδειγμα,"κοκκινισε η θαλασσα στη Σαντορίνη" και τετοιες μακακιες,αυτο δεν ειναι ενημερωση,ειναι κατατρομοκρατηση!Και κονομάνε ανεξοδα της Παναγίας τα μάτια...Το μπλογκινγκ ανήκει στους ερασιτεχνες του ειδους...και έχει και συνεχεια...


AATON είπε... Best Blogger Tips

@Ανώνυμος, εγώ θα με έλεγα ρεαλιστή πάντως, όχι απαισιόδοξο, γιατί δεν θεωρώ το Blogging κάτι το σπουδαίο η σοβαρό, παρά ως ένα Hobby, τίποτε άλλο.


AATON είπε... Best Blogger Tips

@VAD, έγραψες "μακακίες", σε παρακαλώ μη βρίζεις. Μαλακίες το λένε. Τα κοκκίνισε η θάλασσα και πρασίνισε ο ήλιος, θα τα δούμε καθημερινά στα "ενημερωτικά" Blog, με μόνη διαφορά, πως απο κάπου αλλού τα αντιγράφουν, "πουλώντας" τα ως αποκλειστικές ειδήσεις.
Μα κι απο μόνα τους, δεν είναι κάν είδηση όσα γράφουν. Παπαριές είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.
Προσωπικά πιστεύω πως το βαρέθηκε ο κόσμος. Μετά απο ένα διάστημα, καταντάει βαρετό. Αλλάζουν κάποια πράγματα στην ροή της καθημερινότητάς μας, και βγαίνουν νέες υποχρεώσεις που χτές δεν υπήρχαν. Τίποτε περισσότερο.


PIREORAMA STEFANOS είπε... Best Blogger Tips

εγώ από το 2009 ξεκίνησα και έγραφα. Κάποια στιγμή που είχα οικονομικά και άλλα παρόμοια προβλήματα δεν είχα καμιά όρεξη όχι μόνο να μπλογκάρω αλλά για οτιδήποτε. Μετά από μια περίοδο 6 μηνών ξαναξεκίνησα. Όλα βρίσκονται στο μυαλό μας. Αυτό που θα συμφωνήσω και εγώ με κάποιους από τους προηγούμενους είναι ότι είναι για χόμπι ερασιτεχνικό. Όταν βλέπω να τρωκτικαρίζουν πάρα πολλά μπλογκ με κοπτοραπτική και χιλιάδες αλήθεια ακολουθητές στεναχωριέμαι. Η δήθεν σούπερ είδηση του σήμερα είναι ένα διαδυκτιακό σκουπίδι αύριο.


AATON είπε... Best Blogger Tips

@PIREORAMA STEFANOS, άρα δεν αναιρείς αυτά που έγραψα Στέφανε, αλλά με επιβεβαιώνεις, στο ότι τα προσωπικά μας προβλήματα ή οι υποχρεώσεις, μας επηρεάζουν θετικά η αρνητικά, ανάλογα.


Σάββας είπε... Best Blogger Tips

Νίκο πιστεύω πως η δημιουργία ενός blog όπως πολύ καλά ξέρεις, δεν κοστίζει τίποτα. Αν επιλέξει κάποιος να φτιάξει ένα ιστολόγιο μέσω του blogger, τότε το μόνο που θα του στοιχίσει είναι ο χρόνος. Μπαίνοντας όμως σε blogs σαν τον δικό σου μπορεί να γλιτώσει κόπο και χρόνο αν ανατρέξει και διαβάσει κάποια πράγματα. Οπότε το blog σαν χόμπι δεν κοστίζει.

Ακόμα και για κάποιον που θέλει να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα για να την χρησιμοποιήσει ως διαφήμιση για την εταιρεία του ή για την προώθηση των προϊόντων του, πάλι υπάρχουν ανέξοδες λύσεις καθώς υπάρχουν και ελεύθερα προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων που δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις από html, php, java, αλλά και δωρεάν hosting servers για να φιλοξενήσουν το site σου.

Σίγουρα με όλες αυτές τις δυσκολίες που περνάμε λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουμε την ίδια διάθεση για να κάτσουμε να ασχοληθούμε τόσο με το blog όσο παλιότερα, αλλά αν το καλοσκεφτείς εγώ περίμενα πως θα συνέβαινε το αντίθετο. Δηλαδή πιστεύω πως το blog είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος για να γράψεις και να συζητήσεις πέντε πράγματα με κάποιους διαδικτυακούς φίλους. Να ξεφύγεις για λίγο από την καθημερινότητα. Είναι προτιμότερο από το να βγεις για έναν καφέ έξω και να τον πληρώσεις στην τιμή του ενός κιλού κιμά.

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ προσωπικά είναι πως κάποιοι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση του blog. Δημιουργούν ένα ιστολόγιο και αντί να κάτσουν να γράψουν πέντε-έξι πράγματα ώστε να υπάρξει ένας διάλογος και μια επικοινωνία με τους αναγνώστες, κοιτάνε πως να μπουν σε όλα τα άλλα blog, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν το banner τους. Υπάρχουν blog με εκατοντάδες αναγνώστες που ζήτημα να μπαίνει το 10% να διαβάζει τις αναρτήσεις. Πιστεύω πως ο αριθμός των αναγνωστών είναι παντελώς πλασματικός. Οι πιο πολλοί μπαίνουν μια-δυο φορές και μετά δεν ξαναμπαίνουν. Δεν φταίει ο συγγραφέας του blog πάντα και το περιεχόμενο των αναρτήσεων, αλλά οι πολλοί αναγνώστες που μπαίνουν με σκοπό να διαφημίσουν το δικό τους ιστολόγιο και γεννούν προσδοκίες. Πόσες φορές τυχαίνει σε κάποιο blog να γράφεται κάποιος αναγνώστης μόνο και μόνο για να ανταλλάξει το banner του και μετά δεν ξαναμπαίνει; Εγώ από τους αναγνώστες που έχω υπολογίζω μόνο στο 10% σαν σταθερούς, οι υπόλοιποι είναι πλασματικοί. Ίσως αν γίνει μια αυτοκάθαρση να είναι καλύτερα τα πράγματα.

Πιστεύω πως το blogging δεν θα σβήσει στην Ελλάδα. Τουλάχιστον όσο θα είναι τζάμπα, θα υπάρχει. Απλά θα γίνει μια κάθαρση και στο τέλος θα μείνουν μόνο αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτό το χόμπι.

Ελπίζω Νίκο μου να μην σκέφτεσαι να τα παρατήσεις και αυτή η ανάρτηση να ήταν ένας πρόλογος!


Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε... Best Blogger Tips

Νίκο
κάπως έτσι είναι η αλήθεια με τα blog.
Όπως μπορεί ο καθένας...
Τους χαιρετισμούς απο τη Σιντική.


efi_serres είπε... Best Blogger Tips

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.
Δεν γνωρίζω την ιστορία των blog μιας κι αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό blog που έχω μπει και σ΄αυτό τυχαία όταν έψαχνα κάποιες πληροφορίες.Δεν ξέρω αν είναι μόδα που πέρασε.Είμαι χρήστης του διαδικτύου όμως από το 2002. Τότε είχαμε τα MSN communities αλλά και διαφορετική ψυχολογία.Είχαμε διάθεση να κάνουμε αστειάκια, να γνωρίσουμε νέους φίλους, να διασκεδάσουμε τις ώρες που είμασταν στο σπίτι.Γιατί τότε το πάμε για καφέ μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς πολύ σκέψη και χωρίς να ψάχνεις την τσέπη για τα ψιλά που περίσεψαν από τα ψώνια.Τώρα με τα μύρια τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατί να μπούμε σε ένα blog, site ή όπως αλλιώς το λένε? Για να ακούσουμε τα ίδια μαύρα μαντάτα που τόσο διθυραμβικά διατυμπανίζουν στα δελτία ειδήσεων? Κλεινόμαστε στον εαυτό μας όλο και περισσότερο, ασχολούμαστε με πράγματα άνευ ουσίας για να κρατάμε το μυαλό μας σε λήθαργο λες κι έτσι θα γλυτώσουμε από τα προβλήματα μας....Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα δεν με βοήθησε καθόλου αυτό το σενάριο. Αποφάσισα να σπάσω το τοίχος που έχτισα γύρω μου,να μιλήσω, να ακούσω και να ακουστώ. Να συζητήσω βρε αδελφέ για κάτι διαφορετικό.Αλλά όχι για τον καιρό. Θέλω κάτι αισιόδοξο, κάτι να μου δώσει ξανά φτερά, να δω τον κόσμο πέρα από το γκρίζο που μας επιβάλουν. Υπάρχει άραγε το ουράνιο τόξο?
Αυτά τα λίγα από μένα σήμερα.Ελπίζω να μην σας κούρασα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία σου φίλε AATON και συγνώμη αν έστρεψα την κουβέντα σε άλλο μονοπάτι.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε
Καλό βράδυ


Πρόεδρος είπε... Best Blogger Tips

Συμφωνώ εν μέρη. Μηπως όμως ισχύει το ιδιο και για το msn;
Πλέον κανεις δε μπαίνει σε αυτό και όλοι χρησιμοποιούν το φβ


Βάσια Ακαρέπη είπε... Best Blogger Tips

Είμαι πολύ καινούργια στο 'blogging' και δεν μπορώ να πω αν όντως συμβαίνει αυτό το φαινόμενο της ύφεσης που περιγράφεις. Μπορώ να πω μόνο πως έρχεται κάποια στιγμή που όλα τα πράγματα περνούν κρίση. Μέσα από την κρίση όμως γίνεται και το απαραίτητο "ξεσκαρτάρισμα". Αν λοιπόν υπάρχουν blogs που δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν, καλά κάνουν και αποχωρούν. Κακό δεν είναι να αποχωρείς, κακό είναι να μένεις και να μην έχεις τίποτα να πεις! Και σε έναν τομέα όπως είναι το bloging πρέπει να έχεις τη δίψα για να μιλήσεις. Εξάλλου είναι μια "άλλη" φωνή τα blogs και σαν άλλη φωνή -κατά τη γνώμη μου- πάντα θα ακούγετε! Κι αν αποχωρούν κάποιοι, σίγουρα έρχονται καινούργιοι! Καθόλου κακό, θα έλεγα! Όσο για το δικό σου...μια λέξη θα πω... "Απολαυστικό"!... Μην κουνηθείς από δω!! Με εκτίμηση..


AATON είπε... Best Blogger Tips

Σε ευχαριστώ Βάσια :)


Δημοσίευση σχολίου

Πες πως δεν έχεις χρόνο να σχολιάσεις.. να 'χεις πάρει όμως σοβαρό ύφος, καλά;

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Next Next Next