14 Φεβρουαρίου 20115 Άνθρωποι με προβλήματα όρασης

Πηγή: ΤΑΧΙ-δάκια
Συχνά με το ΤΑΧΙ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποιες ειδικές ανάγκες, όπως η περιορισμένη, η παντελής έλειψη όρασης.
Όταν ήμουν νέος, τους αποκαλούμε όλοι μας "τυφλούς", μα σημερα, τους ονομάζουμε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεν είναι κάθε άτομο όταν λέμε "τυφλός", πάντοτε και παντελώς τυφλό. Αρκετοί βλέπουν σκιές, άλλοι βλέπουν αμυδρά, κι άλλοι πάλι, δυστυχώς, καθόλου. Εμείς όμως, δεν γνωρίζουμε απο πρίν σε ποιά κατηγορία ανήκει ο συνάνθρωπός μας.

Πώς οδηγείς έναν συνάνθρωπο με πρόβλημα στην όραση, απο το σημείο Α στο σημείο Β;
Παράδειγμα, απο το Lobby ενός κτηρίου, μέχρι το σπίτι του, τον γιατρό, η κάποιο κατάστημα της επιλογής του.
Αυτά μας τα μάθανε στο σχολείο, και ίσως μια μέρα να σας φανούν χρήσιμα, διαβάστε να μαθαίνετε.

Πλησιάζεις και του συστήνεσαι, "γειά σας, με λένε Νίκο Ράμμο",
α) Αν είσαι ο οδηγός που θα τον οδηγήσει στον προορισμό του, του λές: "γειά σας, με λένε Νίκο Ράμμο και είμαι ο οδηγός σας, χρειάζεστε κάποια βοήθεια;"
Και του προσφέρετε τον αγκώνα ΣΑΣ να τον ακουμπήσει με την παλάμη του.

β) Αν πάλι θέλετε να τον βοηθήσετε να περάσει τον δρόμο απέναντι, του λέτε απλά, "γειά σας, με λένε Νίκο Ράμμο, χρειάζεστε κάποια βοήθεια; μπορώ να σας φανώ με κάποιο τρόπο χρήσιμος;"
Και αν σας πεί ναι, τότε του ξαναπροσφέρετε τον αγκώνα σας να αγγίξει.

ΠΟΤΕ δεν πιάνουμε το μπράτσο του, του δημιουργούμε σύγχιση ίσως και ανασφάλεια. Αφήνουμε αυτός να μας αγγίξει με την παλάμη του, στο κάτω μέρος του αγκώνα μας.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ακολουθεί καλύτερα τις κινήσεις και τις κατευθύνσεις μας.

Όταν πλησιάζουμε σκαλιά, τον προειδοποιούμε με παρόμοιο τρόπο, όπως παράδειγμα, "πλησιάζουμε σκάλες (η πεζοδρόμιο) είναι συνολικά έξι, και αρχίζουμε να μετράμε μία μία κατεβαίνοντας (ή ανεβαίνοντάς τες) μία.. δύο.. τρείς.. και τώρα η τελευταία, έξι". Αν δεν ξέρει πως η επόμενη είναι η τελευταία, μπορεί να στραβοπατήσει περιμένοντας κι άλλο σκαλί. Σίγουρα σας έτυχε κάποια φορά σπίτι σας, να θέλετε να κατεβείτε κάποια σκάλα στα σκοτεινά, και στο τελευταίο σκαλί, να τραντάζεστε, γιατί απλά ..σκαλί δεν υπήρχε άλλο.

Όταν πλησιάζουμε πόρτα, του λέμε, "πλησιάζουμε μια πόρτα που ανοίγει πρός τα μέσα (ή έξω, ή είναι περιστρεφόμενη) και πρός τα δεξιά (ή αριστερά). ταυτόχρονα, το λυγισμένο μας χέρι, το οποίο αγγίζει, απο το πλευρό μας που το έχουμε όλη την ώρα, κινείται πρός τα πίσω, δείχνοντάς του πως πρέπει να μπεί πίσω μας κι όχι στο πλάϊ μας, που ήταν μέχρι τώρα. Το ίδιο κι όταν περνάμε απο σημεία, που δεν χωράνε δύο άτομα δίπλα - δίπλα. Πηγαίνουμε τον αγκώνα μας πρός τα πίσω, κι εκείνος ξέρει, έρχεται λοιπόν πίσω μας.

Όταν φτάσουμε στο αυτοκίνητο, που πάντα αφήνουμε χώρο περίπου μισό μέτρο τουλλάχιστον απόσταση απο το πεζοδρόμιο, τον ειδοποιούμε ξανά. "Πλησιάζουμε το αυτοκίνητο, απο την δεξιά (ή αριστερή πίσω/μπροστινή) πλευρά, η πόρτα ανοίγει πρός.., και προσέχουμε το κεφάλι του μην χτυπήσει πουθενά, βάζοντας το χέρι μας σαν προστατευτικό, δίχως να τον αγγίζουμε.

Πολλοί άνθρωποι, δεν τους αρέσει να τους αγγίζουν, σεβαστό. Και δεν χρειάζεται να είναι ΑΜΕΑ, μπορεί ναείναι οποιδήποτε άλλο άτομο, γυναίκα η άντρας, νέος η ηλικιωμένος.
Αν χρειάζεται βοήθεια για να τοποθετήσει την ζώνη ασφαλείας, το κάνουμε χωρίς να τον αγγίξουμε. Να πώς:
Πιάνουμε την "τόκα" της ζώνης, την τραβάμε και του λέμε να την κρατήσει για μια στιγμή, πάμε απο την άλλη πόρτα, την παίρνουμε, και ασφαλίζουμε. Αν πάλι δεν μπορεί για κάποιο λόγο να κρατήσει την τόκα, τότε την πιάνουμε πίσω απο το κεφάλι του στο μαξιλαράκι, και την παίρνουμε απο την άλλη μεριά, χωρίς πάλι να τον ακουμπήσουμε.

Κάποιοι χρησιμοποιούν σκυλί "οδηγό".
Στην περίπτωση αυτή, ΠΟΤΕ ΔΕΝ χαϊδεύουμε το σκυλί, ΠΟΤΕ ΔΕΝ μιλάμε στο σκυλί, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ακουμπάμε το σκυλί, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ταϊζουμε το σκυλί.

Τα σκυλιά αυτά, είναι εκπαιδευμένα να δέχονται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ εντολές, απο συγκεκριμένο άτομο. Κάθε τι άλλο, τα διασπά την προσοχή, και τα "ξεσυντονίζει".

Αν κάτι παρέλειψα, η αν κάτι γνωρίζετε παραπάνω, θα είναι χαρά μου να το διαβάσω στα σχόλιά σας.

Άλλες πηγές:
Video: How to video/blind-etiquette
help blind people general
Print this postRelated Posts :5 σχόλια:

Δέσποινα είπε... Best Blogger Tips

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά που μας έγραψες, Νίκο.


1612 είπε... Best Blogger Tips

Μπράβο που μας τα λες.


next_day είπε... Best Blogger Tips

πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
μου εδωσες σκέψεις για κάτι αντίστοιχο για τους κωφούς, μιας και αρχίζω σιγά σιγά να μπαίνω στον κόσμο τους με την εκμάθηση νοηματικής!
Την καλημέρ μου!


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Καλημέρα Δέσποινα, 1612 και next_day.
Πέρα απο bloggers, εργάτες, ταξιτζήδες και οτιδήποτε άλλο, είμαστε άνθρωποι. Και σαν άνθρωποι, έχουμε να κάνουμε με συνανθρώπους. Κάποιοι απο αυτούς έχουν κάποιες "αδυναμίες" σε σύγκριση με μας. Χρειάζονται κάποιες φορές την συμπαράσταση και βοήθειά μας. Καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι, πώς να προσφέρουμε την βοήθειά μας όταν χρειαστεί να το κάνουμε, με τον καλύτερο τρόπο.

*** Next_day, στην Ελλάδα τους ονομάζαμε "Κωφαλάλους". Κατ' εμέ λάθος έκφραση. Κι αυτοί άνθρωποι με πρόβλημα ακοής ή (και) ομιλίας είναι. Κάποιοι ακούνε αμυδρά, κάποιοι όχι. Κάποιοι μιλάνε κάπως κατανοητά, κάποιοι λιγώτερο.
Αυτό που χρειάζεται είναι να τους "Κοιτάμε στο πρόσωπο γιατί διαβάζουν τα χείλη μας, να τους μιλάμε καθαρά και δυνατά κάπως, και αν κάτι δεν καταλάβαμε, να τους ρωτάμε ευγενικά να το επαναλάβουν", κι όχι να απευθυνόμαστε στον συνοδό τους ρωτώντας τον "τι είπε;". Τους φερόμαστε λοιπόν, ως ίσους, δίχως να τους κάνουμε να αισθανθούν μειονεκτικά σε καμιά περίπτωση.
Έκανα κάπου λάθος; :))


next_day είπε... Best Blogger Tips

Άριστος!!
Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμα!
Όπως πώς τους ακουμπάς, σε ποιά σημεία του σώματος, με τί ένταση!
πχ, το να ακουμπήσεις κάποιον στο γόνατο ενώ κάθεσαι δίπλα του είναι το φυσιολογικό. Ενώ να τον ακουμπήσεις στα χέρια είναι το προσβλητικό, γιατί είναι σαν να του κλείνεις το στόμα!
Επίσης, όταν κάποιος έχει γυρισμένη πλάτη και θες να του μιλήσεις, τον σκουντάς ελαφρά στην πλάτη πρός τον ώμο.. όσο πιο έντονη είναι η χειρονομία όμως τόσο πιο εκνευρισμένος θα γυρίσεις, αφού δίνεις κι εσύ την εντύπωση ότι έχεις νεύρα!
Ακόμα και όταν υπάρχει διερμηνέας σε μια συζήτηση όταν απευθύνουμαι τον λόγο κοιτάμε τον κωφό! Άλλο σημαντικό σημείο που πολλού κάνουν λάθος!
Και πόσα ακόμα έχω να σου πώ, αλλά έχει ήδη βγεί αρκετό σεντόνι το σχόλιο!
Όσο για τον όρο "κωφάλαλος", εκτός του ότι πλέον θεωρείται προσβλητικός, δεν υπάρχει κωφός που να μην έχει λαλιά!!!
Όλοι έχουν!
Οφείλω να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρεία να γίνει τέτοια όμορφη συζήτηση!


Δημοσίευση σχολίου

Πες πως δεν έχεις χρόνο να σχολιάσεις.. να 'χεις πάρει όμως σοβαρό ύφος, καλά;

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Next Next Next