15 Μαΐου 201014 Τι "δεν" σου λέει το κοντέρ σου

Ελάτε να εξετάσουμε τι σας λέει το κοντέρ σας, αλά και τι "δεν" σας λέει. Και όταν λέω κοντέρ, εννοώ του αυτοκινήτου ή της μηχανής σας.
Δεν θα μιλήσω σήμερα για blogs.


Εάν οδηγάτε στο δρόμο με 60 χιλιόμετρα την ώρα, ταξιδεύετε 60 χιλιόμετρα κάθε 60 λεπτά (μία ώρα). Απο αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε απλά, ότι ταξιδεύουμε ένα χιλιόμετρο κάθε ένα λεπτό.

Απο τη στιγμή που ένα χιλιόμετρο αποτελείται απο 1000 μέτρα και το τρέχουμε σε ένα λεπτό, διαιρώντας το δια 60, βλέπουμε πως τρέχουμε 16,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Το κοντέρ όμως δεν γράφει πουθενά 16,6 μέτρα το δευτερόλεπτο, οπότε το ξεχνάμε πάντοτε.

Λοιπόν; Πόσο μεγάλη απόσταση είναι τα 16,6 μέτρα;
Κάποια ημέρα, και όταν δεν τεμπελιάζετε τόσο, κι αν έχετε και τον χρόνο φυσικά, βγείτε έξω στο αμάξι σας, και μετρήστε 16,6 μέτρα απο τον μπροστινό σας προφυλακτήρα.
Βάλτε κατόπιν μια καρέκλα στα 16,6 μέτρα, και μπείτε στο αμάξι σας, δίχως να βάλετε μπρός την μηχανή του.

Προσπαθήστε τώρα, να φανταστείτε πως οδηγάτε, και πως φτάνετε την καρέκλα. Προσπαθήστε να κάνετε την διαδρομή ως εκεί, "βλέποντας" νοερά κάθε δευτερόλεπτο, αισθανθείτε την ταχύτητα, τον χρόνο και την απόσταση ως εκεί, και ενώ θα οδηγάτε (φανταστικά πάντα) με 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Μετά που θα πάρετε την αίσθηση της απόστασης, φανταστείτε πως δεν είναι καρέκλα εκεί απέναντι, μα ένα αυτοκίνητο, που ζυγίζει κοντά δύο τόννους, ισως και παραπάνω.
Δύο τόνους παγωμένου και σκληρού ατσαλιού. Φανταστείτε τώρα, πως αυτό το αμάξι, το οδηγάει κάποιος που μόλις πήρε το δίπλωμά του σήμερα το πρωί, και τα πίσω φώτα του δεν λειτουργούν.
Το αυτοκίνητο αυτό, θα μπορούσε να σταματήσει για οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και δίχως απολύτως κανέναν λόγο. Μπορεί να είδε κάτι ο οδηγός του, ή κάτι να τον τρόμαξε και σταμάτησε απότομα. Είπαμε, είναι ακόμη άπειρος.
Εσείς απλά, φανταστείτε πως δεν λειτουργούν τα φώτα των φρένων του.

Ένα δευτερόλεπτο, δεν είναι πολύς χρόνος κυρίες και κύριοι, για να πάρουμε αποφάσεις κρίσεως, αποφάσεις ζωής και θανάτου, αλλά δεν παύει να αντιπροσωπεύει 16,6 μέτρα απόστασης όταν οδηγάμε με 60/ώρα. Φαντάζεστε πόσο μικραίνει η απόσταση αν διπλασιάσουμε την ταχύτητα; Άρα και ο χρόνος αντίδρασης;
Ενώ πολλαπλασιάζεται το βάρος και τα αποτελέσματα μιας σύγκρουσης, και όχι επι δύο, μα επι πολλές δεκάδες επιπλέον;

Την επόμενη λοιπόν που θα μπείτε στο αμάξι σας, αρχίστε να μαλώνετε το κοντέρ σας. Κακό κοντέρ. Πολύ κακό κοντέρ..! ..Έτσι μού 'ρχεται, να σου κάτσω μιά και να γεμίσει ο τόπος ελατήρια εδώ μέσα..
Αμ δεν φταίει το κοντέρ μας, εμείς φταίμε!

Βασικά, αν σας βοηθάει, γράψτε σε ένα χαρτάκι "60 χλμ/ώρα=16,6 μέτρα/δευτερόλεπτο", και κολήστε το δίπλα στο κοντέρ σας, δίχως να κρύβει τίποτε, και θα ήταν ακόμα καλύτερα, να το βάζατε δίπλα στον αριθμό 60. Φυσικά θα μπορούσατε να βάλετε άλλους αριθμούς, δικής σας επιλογής, το 60 το έβαλα σαν βασικό παράδειγμα, και επειδή όλλα τα τέστ ασφαλείας, γίνονται με αυτήν την ταχύτητα.

Την επόμενη φορά που θα οδηγάτε, και θα είστε σχεδόν κολημένοι πίσω απο το προπορευόμενο αυτοκίνητο, έχοντας αφήσει ανάμεσά σας μια απόσταση ενός η δύο αυτοκινήτων μόνο (δηλαδή περίπου δέκα με δεκαπέντε μέτρα το πολύ), απλά κοιτάξτε το χαρτάκι μπροστά σας, με τα 16,6 μέτρα, και πείτε ΟΧΙ!
Πιστέψτε με, δεν πρόκειται να φτάσετε στον προορισμό σας τόσο γρήγορα όσο νομίζετε, οδηγώντας κάθε φορά τόσο κοντά στο προπορευόμενο όχημα.
Πάντα και για όλλα υπάρχει η πρώτη φορά. Όταν όμως μιλάμε για ταχύτητα, τις περισσότερες φορές, η μία φορά, είναι και η τελευταία. Οδηγάτε με σοφρωσύνη, οι μαγκιές και οι ακροβασίες, είναι για τους μελλοθάνατους η τους φονιάδες της ασφάλτου.
Μη γίνετε ποτέ, ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Θυμηθείτε την καρέκλα απέναντί σας στο δρόμο αν αυτό σας βοηθάει.

Τι κι αν συνεχίζετε ενώ οδηγάτε, να μιλάτε στο κινητό σας, να σκαλίζετε το ράδιο, να κοιτάζετε τον χάρτη, να αγριοκοιτάζετε τους άλλους που σας προσπερνάνε η ακόμη και να βρίζεστε με άλλους, οδηγούς ή πεζούς.. Γεγονός παραμένουν τα 16,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.
ΝΑΙ! Είναι γεγονός. Μην πάρετε λοιπον κάποια μέρα το γεγονός αυτό μαζί σας στο νοσοκομείο.

Το κοντέρ σας, δεν σας το λέει αυτό.
Δεν σας λέει όμως ούτε και ψέμματα..!!
Μήπως διαφωνείτε; θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε, την δική σας γνώμη..

"Γειά σου, Εάν βρέθηκες για πρώτη φορά στο Blog μου, και εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου, μπορείς να εγγραφείς στο RSS feed του Blog. Μπορείς επίσης να κάνοντας εγγραφή στο Newsletter του blog μου, να λαβαίνεις απ ευθείας κάθε μου ανάρτηση στο email σου. Είσαι Twitter user; τότε μπορείς επίσης να με κάνεις Follow στο Twitter. Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις,"Οι Σπόνσορες του Blog
Print this postRelated Posts :14 σχόλια:

VAD είπε... Best Blogger Tips

Πώς να διαφωνήσουμε,ρε Νικόλα;Είναι μια απτή πραγματικότητα,η μέγιστη πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών μπαίνουμε στ'αυτοκινητο κι όποιον πάρει ο Χάρος!


TwistedTool είπε... Best Blogger Tips

Τι θέμα έθιξες τώρα ρε Νίκο..

Μια διόρθωση κατ'αρχάς: όταν διπλασιάσουμε την ταχύτητα, διπλασιάζεται (κι όχι μικραίνει όπως έγραψες) η απόσταση που διανύεται στον ΙΔΙΟ χρόνο, άρα μικραίνει ο χρόνος αντίδρασης. Αν δε με γελούν τα άθλια μαθηματικά μου :)

Όσο για το θέμα καθ'αυτό, ομολογώ πως είμαι από τους ηλίθιους που τρέχουν και κάνουν μαγκιές, ενώ σε όλους λένε ότι η ταχύτητα είναι κακό πράγμα και συμβουλεύουν ότι δε θα φτάσεις (περισσότερο από ένα λεπτό, ίσως) γρηγορότερα στον προορισμό σου τρέχοντας. Άσε που έχεις και περισσότερες πιθανότητες να μη φτάσεις ποτέ.

Ελπίζω να καταφέρω να περιορίσω αυτή την κακή συνήθεια. Ευχαριστώ, Νίκο, που μας το υπενθυμίζεις.


DaisyCrazy είπε... Best Blogger Tips

Πολύ σημαντική ανάρτηση σήμερα κάνεις Νίκο μου. Που να ήσουν εδώ να'βλεπες τα οδηγόνια μας στα highway (έτσι τα λέμε ελληνιστί..) που δεν αφήνουν απόσταση όχι 1-2 αυτοκινήτων αλλά ούτε μισού αυτοκινήτου. Κολλάνε κυριολεκτικά πάνω στο προπορευόμενο αυτοκίνητο και άμα πατήσει το ελάχιστο φρένο ακόμα και τα πίσω φώτα να λειτουργούν κανονικά δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν καθόλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Κύπρος με το μικρό της μέγεθος είναι πρώτη στα θανατηφόρα.

Παρόλα αυτά οι οδηγοί δεν βάζουν μυαλό. Οδηγούν με "μαγκιά" για να δείξουν τα χιλιόμετρα των ικανοτήτων τους πιστεύοντας ότι τα δυστυχήματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους.

Δυστυχώς από ότι ξέρω κι είδα πέρισυ από πρώτο χέρι το ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Το αυτοκίνητο είναι ένας τρόπος για να μετακινούμαστε, δεν είναι μαγκιά και μπορεί να μετατραπεί ευκολότατα σε θανατηφόρο όπλο. Πιστεύω όμως ότι σημαντικό ρόλο σ'όλα αυτά παίζουν κι οι γονείς που τους παρακολουθούν τα παιδιά τους να κάνουν ένα σωρό παραβάσεις. Πως να ακολουθήσουν μετά αυτά τον Κ.Ο.Κ. όταν οι γονείς τους δεν το κάνουν;


TwistedTool είπε... Best Blogger Tips

Κύπριος κι εγώ, μου διέφυγε να το αναφέρω πιο πριν!


ephee είπε... Best Blogger Tips

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με κάτι που είναι απλά μαθηματικά και νόμοι της φύσης.
Η ένστασή μου είναι ότι αναφέρεσαι μόνο στο ενδεχόμενο της σύγκρουσης με άλλο αυτοκίνητο, ενώ δε μιλάς καθόλου για την ταχύτητα και τις επιπτώσεις στους πεζούς.
Τα παιδιά, οι γέροι, όπως και οι περισσότεροι που δεν οδηγούν, δεν έχουν την αίσθηση της ταχύτητας όταν είναι πεζοί, και ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τα αντανακλαστικά και δε μπορούν να υπολογίσουν κατά πόσο προλαβαίνουν να περάσουν το δρόμο.
Συνεπώς, αυτά είναι δουλειά του οδηγού, που δυστυχώς από τη στιγμή που δεν κινδυνεύει αρματωμένος στο "δύο τόνων παγωμένο σκληρό του ατσάλινο" όχημα, νιώθει βασιλιάς της πίστας (του μυαλού του).

Ενδεικτικά (και ειλικρινά χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω), την Παρασκευή ήμουν σε στάση, όπου ήρθε ένας παππούλης που μετά βίας μπορούσε να περπατήσει, προσπαθούσε επί ώρα να περάσει το δρόμο και ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ, δε σταματούσε..
Παρακολουθούσα τόση ώρα που τσαντίστηκα αφόρητα, μέχρι που στο τέλος μπήκα στη μέση του δρόμου και σταμάτησα την κίνηση για να πω του παππού "πέρνα, τσαμπουκά θέλουν, δεν καταλαβαίνουν τίποτα!"
Ο καημένος σήκωσε το χέρι για να μ'ευχαριστήσει όταν έφτασε στο απέναντι πεζοδρόμιο, και πήγαν να με πάρουν τα κλάμματα.
Όλοι θα φτάσουν, και 30 δευτερόλεπτα αργότερα δεν παίζουν ρόλο αν δεν πρόκειται για ταινία όπου η γη καταστρέφεται από εξωγήινους. Οπότε γιατί τόση απάθεια και τόση βιασύνη;
Και κυρίως: ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΕΖΟ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;


Πεντάστερος είπε... Best Blogger Tips

ephee έχεις απόλυτο δίκιο... όλοι αυτοί οι αναίσθητοι που κοιτάνε τον εαυτούλη τους και τίποτα άλλο, η τιμωρία τους θα είναι να πάθουν κι αυτοί τα ίδια όταν γεράσουν.


Εlena είπε... Best Blogger Tips

Τι να πω εγώ; Οδηγός δεν είμαι…ακόμη…
Αλλά συμφωνώ απόλυτα!
Πάντα με προσοχή – είτε οδηγός, είτε πεζός!


kiriakosGR είπε... Best Blogger Tips

Απλά δείτε αυτό το βίντεο και πιστεύω θα σας πείσει!!

http://www.army.gr/default.php?pname=Videos&la=1


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Φίλε μου Βασίλη, το ξέρω, μα δεν έχει να κάνει μόνο με τους Έλληνες, σε όλο τον κόσμο θα δείς επίδοξους "ραλίστες".

*** TwistedTool, τα μαθηματικά σου είναι μια χαρά. Εγώ το διατύπωσα κάπως περίεργα, αν και λέμε το ίδιο πράγμα. Μικραίνει η απόσταση εννοώ, πως μικραίνει σε σύγκριση με τον χρόνο, και μικραίνει ο χρόνος αντίδρασης που απομένει.
Χάρηκα όμως για την ειλικρινέστατη αυτοκριτική σου. Πραγματικά την χάρηκα. Είπαμε, ..λιοντάρι κι εσυ :)

*** DaisyCrazy, όντως, οι γονείς είμαστε το πρώτο και καθημερινό παράδειγμα για τα παιδιά μας και για κάθε παιδί που μας βλέπει. Είναι φορές που εγκληματούμε άθελά μας, απο την άγνοια η την κουταμάρα μας απέναντι στα παιδιά.

*** Καλή μου ephee, χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα ένα αυτοκίνητο και όχι έναν πεζό, για τους εξής λόγους, και ελπίζω να με δικαιώσεις:
1. Το θεώρησα αυτονόητο.
2. Πρώτα για τον εαυτό μας νοιαζόμαστε, μετά για τους άλλους. Αν δεν φοβηθώ μην σκοτωθώ χτυπώντας πάνω σε ένα άλλο αμάξι, θα φοβηθώ αν χτυπήσω πεζό; Και στο άλλο αμάξι δεν έχει μέσα ανθρώπους άλλωστε;

Καταλαβαίνω τι εννοείς πάντως, και δεν έχεις καθόλου μα καθόλου άδικο. Μου άρεσε πολύ δε, και η σκηνή που μοιράστηκες μαζί μας. Πραγματικά έχεις δίκιο να ξεσπάς, το γνωρίζω απο πρώτο χέρι κι εγώ.

*** Πεντάστερος, καλώς ήρθες φίλε μου, ευχαριστώ για το σχόλιό σου και τον χρόνο σου.

*** Εlena, σου εύχομαι να γίνεις μια καλή και συνετή οδηγός όταν έρθει η ώρα :))

*** Κυριάκο, οχήματα πολεμικά είδα. Αν και το βρήκα ενδιαφέρον σαν βίντεο, δεν κατάλαβα ποιά η σχέση τους με το θέμα πάντως. Αν θέλεις βοηθάς λίγο;


kiriakosGR είπε... Best Blogger Tips

χμμμ ...μάλλον επειδή εγώ είδα το βίντεο..κάθε φορα που παω στην σελίδα με παει στο συγκεκριμένο που θελω να σας δειξω. Αλλά επειδή εσεις δεν το είδατε ακόμα σας παει στο πρώτο βιντεο. το λινκ μάλλον είναι ίδιο για όλα τα βιντεο που έχει....ξαναπηγαινε λοιπον σαυτό το λινκ....και επέλεξε την δευτερη σελίδα των βίντεο και θα σε βγάλει σε ένα βιντεάκι με τιτλο...οδική ασφάλεια!!


kiriakosGR είπε... Best Blogger Tips

είναι αρκετά σοκαριστικο το βιντεο!!!! και έτσι πρέπει να είναι για να βάλουμε μυαλό!!!!! αλλά προσέξτε και τι λεει στο τέλος ο Ιαβέρης!


AATON είπε... Best Blogger Tips

Όντως σοκαριστικό.
Θα σου πρότεινα να διαβάσεις και αυτές τις αναρτήσεις:
Tα χάλια μας
Αξιολάτρευτε Έλληνα οδηγέ..
Είδα με τα μάτια μου..


JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε... Best Blogger Tips

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΙΚΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΔΗΓΟΣ.ΤΩΡΑ ΚΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.


TheoCoach είπε... Best Blogger Tips

Νίκο καλημέρα,

Διάβασα σήμερα την ανάρτησή σου - χθες ήμουν στο νοσοκομείο με τον πατέρα μου από τροχαίο. Ευτυχώς τη 'γλίτωσε' με κάταγμα. Πήγαινε το πρωί με τα πόδια στη δουλειά και 20 μέτρα από το σπίτι τον χτύπησε με το αυτοκίνητο του ένας κολλητός μου. Δεν έτρεχε. Μπορεί να πήγαινε με 10 χιλιόμετρα γιατί έστριβε να παρκάρει αλλά και πάλι ήταν να γίνει το κακό.

Τέλος πάντων, αν και γενικά είμαι αρκετά προσεκτικός οδηγός, έχω την τάση να πλησιάζω αρκετά το προπορευόμενο όχημα. Μέχρι τον Νοέμβριο που είχα ένα πιο μικρό αυτοκίνητο επιτάχυνα, ανέπτυσσα μεγάλες ταχύτητες και κάποια φορές κολλούσα στους μπροστινούς. Τώρα που πήραμε μεγάλο αυτοκίνητο - αν και πιο γρήγορο - πηγαίνω πιο χαλαρά. Μπορεί να κάνω πχ 5-10 λεπτά παραπάνω σε αποστάσεις όπως πχ Κιλκίς - Θεσσαλονίκη (που κάνω συχνά) αλλά καταναλώνω λιγότερη βενζίνη (καλό για το περιβάλλον - και την τσέπη) και η γυναίκα μου είναι πιο χαλαρή όταν φτάνουμε.

Θα το δοκιμάσω αυτό που λες με την καρέκλα, γιατί το να "δεις" αυτή την απόσταση από να την "διαβάσεις" είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

Ευχαριστώ για την ωραία ανάρτηση.

Θοδωρής


Δημοσίευση σχολίου

Πες πως δεν έχεις χρόνο να σχολιάσεις.. να 'χεις πάρει όμως σοβαρό ύφος, καλά;

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Next Next Next