26 Οκτωβρίου 200911 15 απαραίτητα στοιχεία στην Blog Sidebar σας

ΗΠλαϊνή μπάρα ενός Blog (ή μπάρες αν είναι πάνω απο μία -θα την ονομάζουμε στο εξής Sidebar, με την Αγγλική τους ονομασία, και μήν το παίρνετε πατριωτικά, γιατί βοηθάει πολύ εμένα), μπορούν να φιλοξενήσουν οτιδήποτε σχεδόν, απο τα εκατοντάδες widget που κυκλοφορούν στο web, και που μπορεί να διαλέξει ο καθ' ένας. Κάποια όμως στοιχεία, είναι πραγματικά "Απαραίτητα" να υπάρχουν σε κάθε blog, και που κάθε "ψαγμένος" αναγνώστης θα αναζητήσει να βρεί. Κάποια απο αυτά τα στοιχεία, μπορούν επίσης να βοηθήσουν το blog σας να διαφημιστεί καλύτερα, ή και να σας αποφέρει κάποιο κέρδος, είτε μικρό, είτε μεγάλο. Σας παρουσιάζω 15 απο τα πιο αξιόλογα και απαραίτητα στοιχεία που "πρέπει" να υπάρχουν στην μπάρα σας, αν όχι όλλα, τουλάχιστον τα περισσότερα απο αυτά σίγουρα.

1. "About Me" σελίδα ή σύντομο βιογραφικό

Η sidebar είναι ένα τέλειο σημείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να "καθιερώσετε" το ποιός είστε, έτσι ώστε οι επισκέπτες σας να καταλαβαίνουν αμέσως τα ενδιαφέροντά σας, και το επίπεδο γνώσεων/εμπειρείας σας πάνω στην θεματολογία του blog σας. Μπορείτε να το κάνετε μέ ένα link πρός την σελίδα σας "About Me" (για την οποία έκανα σχετική ανάρτηση χθές) ή ένα σύντομο βιογραφικό, το οποίο θα εμφανίζεται στην sidebar του blog σαν κείμενο.

2. Μια φωτογραφία σας

Για ακόμη περισσότερη "καθιέρωση" για το ποιοί είστε σαν blogger (ειδικότερα αν θέλετε να καθιερώσετε τον εαυτό σας σαν expert πάνω σε ένα θέμα μέσω του blog σας), θα βοηθούσε επιπρόσθετα μια φωτογραφία σας, ή το Αβατάρ σας, και η οποία θα οδηγούσε σαν link και αυτή στην "About me" σελίδα σας. Βάζοντας κάποια φωτογραφία, βοηθάει να κάνετε το blog σας περισσότερο προσωπικό, ή αλλιώς, λιγότερο απρόσωπο. Να θυμάστε πάντοτε, πετυχημένοι bloggers είναι εκείνοι που κατορθώνουν να δημιουργήσουν μια προσωπική σχέση με τους αναγνώστες τους, και όχι οι απόμακροι. Μια εικόνα βοηθάει στην σύσφιξη των σχέσεών σας, με το κοινό που σας επισκέπτεται και σας διαβάζει.

3. Επικοινωνία (Contact Information)

Συμπεριλάβετε κάποια φόρμα επικοινωνίας ή το Email σας στην sidebar του blog. Ακόμη πιο χρήσιμο σε bloggers οι οποίοι χρησιμοποιούν τα blogs τους για επιχειρισιακούς σκοπούς. Εάν για παράδειγμα το blog σας είναι "εργαλείο πωλήσεων" για σας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να διευκολύνετε όσο γίνεται καλύτερα κάθε επισκέπτη, στην γρήγορη και άμεση επικοινωνία μαζί σας.

4. Blogroll

Ένα επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για κάθε blog Sidebar, είναι το blogroll. Σας βοηθάει να διαφημίσετε το blog σας, δια μέσω συνεργασίας και με ίδια θεματολογία bloggers.

5. Links για άλλα Blogs ή Websites

Η sidebar σας, σας προσφέρει πολλούς τρόπους να διαφημίσετε τα άλλα σας blogs, websites ή online businesses που τυχόν έχετε. Σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο blogroll, μπορείτε να προσθέσετε links για τα άλλα σας blogs και websites απ' ευθείας στην sidebar.

6. Λίστα ετικετών-κατηγοριών (Labels-Categories)

Για να διευκολύνετε ακόμη πιο πολύ τους αναγνώστες του blog σας, να βρούν παλιότερες αναρτήσεις σας, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ετικέτες που η κάθε μία να ταιριάζει σε κάποια κατηγορία, έτσι ώστε να υπάρξει ένα Αρχείο αναρτήσεων, και οι οποίες ετικέτες θα λειτουργούν σαν links στις εκάστοτε κατηγορίες, και αυτό φυσικά.. στην sidebar.

7. Links για το Αρχείο, ανά ημερομηνία

Άλλος ένας ακόμη τρόπος να διευκολύνετε τους αναγνώστες σας να βρίσκουν παλιότερες αναρτήσεις σας, είναι με links προς το Αρχείο σας (συνήθως αρχειοθετείται ανά μήνα) στην sidebar σας.

8.

Links Recent (πρόσφατα) Posts

Ακόμη ένας τρόπος να διευκολύνετε τους αναγνώστες σας, είναι να βάλετε λίστα στην Sidebar με links σε αναρτήσεις που έγιναν πρόσφατα (συνήθως πέντε). Είναι ένας τρόπος να βοηθηθεί κάθε αναγνώστης στο διάβασμα της σελίδας σας, και να μείνει περισσότερο χρόνο διαβάζοντάς σας.

9. Recent Comments

Περίπου ίδιο με το recent post links στην sidebar, αλά αυτή την φορά, θα τους δείξετε τα πιο πρόσφατα σχόλια που σας άφησαν οι τελευταίοι επισκέπτες σας. Συχνά βοηθάει στο να δείξουν ενδιαφέρον πολλοί επισκέπτες να απαντήσουν σε κάποιο σχόλιο, και να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

10. Popular Posts

Η sidebar είναι ένα τέλειο μέρος να παρουσιάσετε κάποια links για τα πιο ενδιαφέροντα (popular, δηλαδή με την περισσότερη επισκεψιμότητα, η με τα περισσόερα σχόλια) posts σας. Οι αναγνώστες σας, βλέποντας αυτά τα links θα θελήσουν ίσως να διαβάσουν αυτές τις αναρτήσεις, έστω και μόνο από περιέργεια να δούν, γιατί να θεωρήθηκαν τόσο δημοφιλείς και ενδιαφέρουσες.

11. Εγγραφή σε RSS (RSS Subscription)

Σιγουρευτείτε ότι οι αναγνώστες σας μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή εγγραφή στο blog σας μέσω ενός feed reader ή μέσω email-Newsletter, δίνοντας την ευχέρεια για να κάνουν εγγραφή σε ένα καλό (οπτικά) σημείο της sidebar σας.

12. Search Box (αναζήτηση)

Διευκολύνετε τους αναγνώστες σας να μπορούν να βρούν παλιότερες αναρτήσεις σας κάνοντας χρήση κάποιων keyword (λέξεις κλειδιά) βάζοντας ένα search box στην sidebar.

13. Διαφημίσεις (Advertisements)

Η μπάρες μας, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα σωρό διαφημίσεις, όπως Google AdSense, Amazon ads, direct banner ads, και πολλά άλλα. Μην υπερφορτώνετε το blog σας με διαφημίσεις, αλά μην τις αγνοείτε κι όλας τελείως. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να βάλετε έστω 1-2 διαφημίσεις, και αρκετά μικρότερα Direct banner ads. Κάθε πρόσθετο έσσοδο είναι πάντοτε επιθυμητό, και κανένας δεν θα βρεθεί να σας κατηγορήσει. Μην βάλετε όμως ποτέ διαφημίσεις σε σημεία που να πατάει πάνω τους ο επισκέπτης κατά λάθος. Υπάρχει κίνδυνος, εκτός από του να σας ακυρώσει ο πάροχος των διαφημίσεων το συμβόλαιο και να χάσετε όσα έχετε μαζέψει ώς εκείνη τη στιγμή, να σας κλείσει και η Google το λογαριασμό του Blog, για απόπειρα εξαπάτησης των επισκεπτών σας.

14. Donations (Δωρεές) Button

Μπορεί ένα donation button να μην αποφέρει τόσα πολλά χρήματα σε ένα blog, είναι όμως κάτι το πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στους bloggers να το τοποθετούν στις sidebars τους, με την ελπίδα πως, ίσως κάποια μέρα, κάποιος θελήσει όντως να κάνει κάποια δωρεά για κάποιο λόγο, και δεν έχουν καθόλου άδικο. Ξανά να πώ με την ευκαιρία ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δωρητές του δικού μου blog.

15. Social Web Links και Feeds

Πολλοί bloggers κάνουν χρήση της sidebar τους σαν έναν τρόπο να διαφημίσουν τα διάφορα προφίλ του στα διάφορα social networking και social bookmarking Sites. Για παράδειγμα, μπορούν να βάλουν links για το Facebook, LinkedIn, Digg, Twitter ή άλλα account profiles στην blog's sidebar, ή να προσθέσουν το Twitter feed τους στην sidebar, ώστε να δείχνει κάθε ανάρτηση που γίνεται στο Twitter. Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσα την ανάρτηση κάποιοι απο σας, και να σας βοηθήσει στην διάπλαση της μπάρας σας, έτσι ώστε να έχετε ένα πετυχημένο και όμορφο Blog.
"Αγαπητέ φίλε, αγαπητή φίλη, καλημέρα. Εάν βρέθηκες για πρώτη φορά στο Blog μου, και εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου, μπορείς να εγγραφείς στο RSS feed του Blog. Μπορείς επίσης να κάνοντας εγγραφή στο Newsletter του blog μου, να λαβαίνεις απ ευθείας κάθε μου ανάρτηση στο email σου. Είσαι Twitter user; τότε μπορείς επίσης να με κάνεις Follow στο Twitter. Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις,"
Print this postRelated Posts :11 σχόλια:

Dorothea είπε... Best Blogger Tips

Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες Νίκο!
Καλημέρα!


αχτίδα είπε... Best Blogger Tips

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, εμείς οι αδαείς τα διαβάζουμε, εγώ η έρμη προσπαθώ να τα καταλάβω και να τα εφαρμόσω μα τα διαβάζω πίστεψε με με πολύ ενδιαφέρον.Καλή σας μέρα!


thesikaleon είπε... Best Blogger Tips

Νίκο θα ήμουν υπόχρεος αν μπορούσες να βρεις ένα gadget που να δείχνει τις δημοφιλέστερες αναρτήσεις.

Όσο και αν έψαξα βρήκα μόνο ένα gadget που λειτουργεί με τη βοήθεια yahoo pipes και είναι εδώ http://bloggerstop.net/2008/12/popular-posts-widget-for-blogger-new.html αλλά είναι αποτελεσματικό μόνό για αναρτήσεις με αγγλικούς τίτλους και όχι για ελληνικούς.


AATON είπε... Best Blogger Tips

Το έχω στην δεξιά μου μπάρα, πάρτο απο εκεί


thesikaleon είπε... Best Blogger Tips

Στη δεξιά μπάρα δεν υπάρχει gadget με δημοφιλέστερες αναρτήσεις.
Μόνο στην αριστερή το βλέπω και αφορά τους ψήφους των αναγνωστών.
Εγώ θέλω να εμφανίζονται οι αναρτήσεις με τα περισσότερα σχόλια ;)


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Thesikaleon, δεν βρήκα κάτι, μόλις βρώ όμως κάτι θα σε ειδοποιήσω αμέσως. Πάντως και αυτό δεξιά, κάνει παραπλήσια δουλειά, αλά σίγουρα δεν θέλεις αυτό, ξέρω τι εννοείς. ΟΚ θα συνεχίσω το ψάξιμο, γιατί μέχρι τώρα ότι βρήκα δεν λειτουργούσε.


AATON είπε... Best Blogger Tips

ΕΥΡΗΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....όχι θα το άφηνα. Δες λίγο ξανά στην δεξιά μου μπάρα, αυτό είναι που ζητάς;


thesikaleon είπε... Best Blogger Tips

Είσαι άπαιχτος!!!
Βλέπωντας για λίγο τον πηγαίο κώδικα της σελίδας σου βλέπω ότι γίνεται με yahoo pipes.
Βέβαια μέχρι τώρα τα yahoo pipes δεν λειτουργούσαν σωστά για ελληνικούς τίτλους.

Αν σου ήταν εύκολο Νίκο θα ήθελα να μου δώσεις τον html κώδικα του gadget.


Apokalipsis999 είπε... Best Blogger Tips

Φίλε, το search box στην sidebar (Νο 12) πως μπαίνει; Έχεις κάποιον κώδικα να τον βάλω ως gadget;


AATON είπε... Best Blogger Tips

Είναι πανεύκολο φίλε μου.
Πήγαινε στον Πανόπτη-->Διάταξη και πάτα το λίνκ να βάλεις ένα Widget όπως κάνεις πάντοτε.
Στην λίστα που θα σου βγάλει, πάτα "Αναζήτηση" και αυτό ήταν. Μπαίνει αυτόματα.

Αν πάλι θέλεις ένα που να μην είναι της Google, διάβασε αυτήν την ανάρτηση:
http://nikos63.blogspot.com/2009/03/blog_15.html

Καλή επιτυχία :)


promo είπε... Best Blogger Tips

kalimera, exw ena blog http://hits-promos.blogspot.com/ p exw ftiaksei 2 meres twra.
ekei p exw balei tis katigories sto sidebar mporw na balw kati pio monterno ??


Δημοσίευση σχολίου

Πες πως δεν έχεις χρόνο να σχολιάσεις.. να 'χεις πάρει όμως σοβαρό ύφος, καλά;

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Next Next Next