29 Αυγούστου 200919 Κι όμως, δημοσιογραφούμε

Θέλουμε να μας λένε Bloggers, κι όμως, δημοσιογραφούμε οι περισσότεροι. Προσπαθούμε να μιμηθούμε τους δημοσιογράφους. Κάποιοι απο εμάς είναι όντως. Είτε σπούδασαν, είτε εργάζονται χρόνια κάπου σαν δημοσιογράφοι, είτε κατέχουν καλά το αντικείμενο. Οι περισσότεροι όμως είμαστε άσχετοι, και ημιμαθείς. Παρακολουθώ μέρες τα κανάλια και τις εφημερίδες. Με ότι ασχολούνται αυτά τα MME, ακριβώς με αυτά ασχολούμαστε κι εμείς. Με το Βατοπαίδι ασχολιόντουσαν πρίν καιρό; ¨αντε όλοι για το Βατοπαίδι, και να οι "αποκλειστικές" πληροφορίες, και να οι κραυγαλέοι τίτλοι, και να οι προσωπικές επιθέσεις απο ανώνυμη πάντα θέση (κάτι που κανένας δημοσιογράφος δεν κάνει ποτέ). Με την Siemens μετά; Άντε όλοι για την Siemens. Μερικοί μάθανε μέχρι και Γερμανικά σε μια βδομάδα, για να καλύψουν πλήρως το ρεπορτάζ. Με τις φωτιές εδώ και δύο βδομάδες; Βούρ να γράψουμε όλοι για τις φωτιές. Και έτσι θα πάει λέγοντας. Και τι κάνουμε στην ουσία; Αντιγραφή. Τίποτε παραπάνω. Αντιγραφή ειδήσεων απο εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά και δήθεν εμπιστευτικές κι αόριστες πληροφορίες απο δώ κι απο κεί. Βάζουμε και ένα wattermark σε κάποιες εικόνες που τυχόν βρήκαμε απο κάπου ή τραβήξαμε τυχαία οι ίδιοι, για να φανεί ακόμα πιο σπουδαία η είδηση, και τρέχουμε να καλύψουμε το επόμενο ρεπορτάζ. Άμισθοι δημοσιογράφοι δηλαδή. Κι αν μας ρωτήσει κανένας γιατί όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι, του απαντάμε "για χόμπυ". Δηλαδή, πάμε να δουλέψουμε εκτός τον εαυτό μας, και τον άλλο που μας ρωτάει. Και ρωτάω: Ποιός ενδιαφέρεται άραγε για όλα αυτά; Λέτε να καταφέραμε να διαβάζει πλέον ο κοσμάκης τα Blogs αντί τις εφημερίδες κι αντί να ενημερώνεται απο τα κανάλια; Τελικά οι μόνοι που μας διαβάζουν, είμαστε εμείς και καμιά εικοσαριά φίλοι μας. Κανένας άλλος. Και ξέρετε το γιατί; Γιατί ο κόσμος κουράστηκε απο όλα αυτά. Τουλάχιστον, ας μην παριστάνουμε τους Blogger. Ας λέμε την αλήθεια όταν μας ρωτάνε τι παριστάνουμε, απαντώντας ευθέως: "Φιλοδοξώ να γίνω δημοσιογράφος, μιας και Blogger δεν θα γίνω ποτέ". Καλά ρεπορτάζ..!!

"Φίλε αναγνώστη, φίλη αναγνώστρια, Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου, έχε υπ' όψη πως μπορείς να εγγραφείς στο RSS feed του Blog. Μπορείς επίσης να κάνεις εγγραφή με email, λαμβάνοντας απ ευθείας κάθε μου ανάρτηση στα Εισερχόμενά σου, κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μου Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις,"


φιλικά,
και για το Α! μπε μπα Blog! Το μπινελικοδρόμιο..
Νίκος Ράμμος (AATON)

p.i.d.agency@gmail.com
http://nikos63.blogspot.com/
Print this postRelated Posts :19 σχόλια:

athinovio είπε... Best Blogger Tips

να αγιάσει το στόμα σου


GioGiz είπε... Best Blogger Tips

Ποτέ δεν ασχολούμαι με τα θεματα της επκαιρότητας.Πολλοι το κάνουν.Εχεις δίκιο.


Κατερίνα Ζηκούλη είπε... Best Blogger Tips

Κάποιοι βλέπουν την επικαιροτητα με άλλο μάτι και θέλουν να το δείξουν. Είτε με αστείο τρόπο είτε με αυστηρότητα.
Εγώ πάντως δεν θα το έλεγα δημοσιογραφία. Περισσότερο με...... ημερολόγιο μου κάνει


Vasiliki Rimpa είπε... Best Blogger Tips

Τώρα τι να πω ...με αποστόμοσες...
Από την άλλη ...αν θέλει καποιος να πει την άποψή του?
Θα μου πεις ...πόσο οξυζενέ βάζω στα μαλλιά μου ...δε καταλαβαίνω τη διαφορά ...λέω την άποψή μου ...από το κάνω το δημοσιογράφο ?

Χμχμχμ...δύσκολα και είμαι από κρασοπότηρα...

φιλιά


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** athinovio, φοβάμαι το άγιασμα ;-)

*** GioGiz, το να το κάνουν δεν ενοχλεί, τουλάχιστον ας το κάνουν σωστά.

*** Κατερίνα, και ημερολόγια θα δείς. Σίγουρα υπάρχου πολλά. Εγώ μιλάω όμως για τους δημοσιογράφους σε παρένθεση.

*** Vasiliki, σεβαστή η γνώμη του κα' ένα, και αναφαίρετο δικαίωμά του να την εκφράσει. Θα πω όμως και πάλι, δεν μιλάω γι αυτήν την περίπτωση, μα για δημοσιογραφία απο άτομα που δεν την κατέχουν.

Ξέρετε, θα το γράψω εδώ, να μην συμπληρώνω στην ίδια την ανάρτηση, μου θυμίζουν κάποιους, που έρχονται στην πίστα ενώ τραγουδάω, και μου ζητάνε να τους δώσω το μικρόφωνο να πούν το υπόλοιπο τραγούδι, και που πολλές φορές (εκτός ελαχίστων-πάλι καλά) το μετανοιώνω πικρά, και την πληρώνουν οι υπόλοιποι θαμώνες. Οι μόνοι που χειροκροτάνε, είναι τα άτομα που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον επίδοξο Παβαρόττι.


Johnpatra είπε... Best Blogger Tips

Νίκο αυτό εδώ με φοβίζει που λες" ελικά οι μόνοι που μας διαβάζουν, είμαστε εμείς και καμιά εικοσαριά φίλοι μας. Κανένας άλλος. "Και με φοβίζει γιατί είναι η αλήθεια.Δεν μπορούμε όμως και να πούμε ότι δεν διαβάζει πλέον ο κοσμάκης τα blogs.Πιο ισχυρές είναι βέβαια οι παραδοσιακοί τρόποι ενημέρωσης αλλά έχουν κι μια άνοδο τα blogs.


Το Θολό Τοπίο είπε... Best Blogger Tips

Πόσο δίκηο έχεις.Αναμασημένη τροφή,που τίποτα δεν προσφέρει.Αυτά τους έγραψα σ` ένα άρθρο μου.Να μην μου γεμίζουν την σελίδα μου στο face με σκουπίδια της πολιτικής.Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.....


Johnpatra είπε... Best Blogger Tips

Νίκο κοίτα λίγο στο http://www.greekmaestro.com/html/banners.html .Δεν μπορώ να βάλω το κλασσικό σου banner με το bloggers help bloggers.κάνω κάτι λάθος ή κάτι φταίει στο μπαννερ?


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Johnpatra, γιατί να σε φοβίζει Γιάννη; Αφού είναι η αλήθεια; Είναι ποτέ δυνατόν να ξεπεράσουν τα Blogs σε αναγνωσιμότητα, σε επαγγελματισμό και σε ποιότητα μια εφημερίδα, ένα ραδιόφωνο η κάποιο κανάλι; Με καμία κυβέρνηση.
Πρώτον, οι μέν είναι γάτες και παλιοί στην πιάτσα, και γνωρίζουν πολύ καλά πώς και τι θα γράψουν, και τι πουλάει. Οι "εμείς", άσχετοι, νεοπούλια, άγνωστοι και άτσαλοι, με φωνές και κραυγές προσπαθούμε να πείσουμε πως, ντεμέκ κάτι έχουμε κι εμείς να πούμε. Και στην ουσία δεν λέμε τίποτε, απλά αναμασάμε τις ειδήσεις που ακούσαμε, διαβάσαμε αλλού.. Έχω άδικο;


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Το Θολό Τοπίο, δεν μπορείς να το σταματήσεις.. είπαμε, είμαστε λαός της υπερβολής :))


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Γιάννη, όντως κάτι δεν λειτουργεί σωστά, και σ' ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Θα το διορθώσω και θα σου στείλω τον σωστό κώδικα, αλλάζοντάς το και στην σελίδα. Να σαι καλά φίλε μου


AATON είπε... Best Blogger Tips

Διορθώθηκε. Και πάλι ευχαριστώ.


Johnpatra είπε... Best Blogger Tips

Ναι δίκιο έχεις.Το είχα καταλάβει και ήταν και ένας λόγος που παράτησα τα παλιά μου blog που είχαν ενα περιεχόμενο σαν ενημερωτικό.Αφού εγώ ο ίδιος πολλές φορές απο εφημεριδες αντεγραφα.Αφού έλεγα στον εαυτό μου:'Αν θέλει κάποιος ρε Γιάννη να μάθει τα γεγονότα εμένα θα επισκεφθεί?"Τελικά μόνο οι φίλοι με επισκεπτόντουσαν.

Για το μπάννερ οκ.έβαλα ένα άλλο που μου άρεσε πιο πολύ.αλλά στο ειπα για να ξέρεις.

είδα στα tweets σου ότι βρέχει εκεί.εγώ τώρα είμαι Πάτρα και έχει βάλει μια ζέστη.όχι αφόρητη αλλά ούτε υποφερτή.

τα λέμε.

καλή συνέχεια.


Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Με λίγα, απλά λόγια και σταράτα, έθεσες το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Αν προσθέσουμε και τον ευσεβή πόθο πολλών ψευτοbloggers να εξασφαλίσουν μια δυναμική στο ιστολόγιο τους ωστε να μπορεσουν μελλοντικά να ασκήσουν "πολιτική" μέσα απ αυτό και να τσεπώσουν κανενα ευρώπουλο μεσω κρατικών διαφημίσεων, τοτε ολοι καταλαβαινουμε πόσο κακό κάνουν στην blogoσφαιρα τέτοιοι τύποι.


magnitis είπε... Best Blogger Tips

Μεγάλο θέμα,άνοιξες φίλε Νίκο.
Δημοσιογράφος ή blogger; κατά το "κιθαρίστας ή ντράμερ"; που έλεγε και το παλιό τραγουδάκι....
Το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί σ' ένα σχόλιο ή ένα post. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.
Πάντως όπως και νά' χει, όπως και ο κιθαρίστας και ο ντράμερ παράγουν μουσική, έτσι και ο blogger, είτε παραθέτει προσωπικές απόψεις, είτε αναπαράγει ειδήσεις, είτε και τα δυο ταυτόχρονα, δημόσια γράφει και μ' αυτή την έννοια "δημοσιογραφεί"!
Τα κίνητρα του καθενός είναι πολυποίκιλα και διαφορετικά. Το ζητούμενο για τους αναγνώστες, είναι το αν όσα δημόσια γράφονται είναι ενδιαφέροντα! Κι ένα τελευταίο...στα blogs, η αμεσότητα του διαλόγου, κάνει την διαφορά!


Μάγισσα Κίρκη είπε... Best Blogger Tips

Άνοιξες μεγάλο θέμα τώρα που βασικά ήθελα κι εγώ ν ανοίξω καιρό.
Αυτό με τα "ειδησεογραφικά" μπλογκς ποτέ δεν το κατάλαβα. Κάνεις copy-paste ειδήσεις από ιστοσελίδες καναλιών τις κοτσάρεις στο μπλογκ σου, πετάς και την παραπληροφόρηση την ίδια με λίγη σάλτσα μπολωνέζ και αυτό τώρα λέγεται μπλογκ...με έτοιμη συνταγή και σε αναρτήσεις και σε σχόλια..έλεος;

Στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι για την ανώνυμη δημοσιογραφία που δυστυχώς ναι υπάρχει και επαγγελματικά.
Ξέρεις πόσοι δημοσιογράφοι αρθρογραφούν ανώνυμα τις βλακείες τους; Αφού το κάνει ο επαγγελματίας, σιγά να μην κωλώσει ο ερασιτέχνης!


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** Γιάννη, σε ευχαριστώ πολύ για το Banner. Εδώ είναι Καναδάς, απο κρύο, χιόνι και βροχές, άλλο τίποτε :)

*** Άνεργοι δημοσιογράφοι, φίλε μου, σίγουρα δεν κάνουν όλοι κακό, και σίγουρα δεν δημοσιογραφούν όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας. Όμως, καλό θα ήταν να καθαρίσει το τοπίο, και απο τους μεν και απο τους δε, σε ότι αφορά "κακή δημοσιογραφία".


AATON είπε... Best Blogger Tips

*** magnitis, φίλε Μιχάλη, σίγουρα δεν αντιλέγω σε αυτά που λές. Δεν μιλάμε απλά για το ίδιο πράγμα.
Δεν είπα ποτέ πως δεν μπορεί να δημοσιογραφεί ένας blogger, και φυσικά μπορεί.
Είπα "να το κάνει σωστά" και να ξέρει τι κάνει, και πώς γίνεται.
Κι εγώ τραγουδάω, μα σίγουρα δεν φτάνω τον Παβαρότι αν προσπαθήσω να τραγουδίσω κλασσικά, γιατί δεν έχω την παιδεία που χρειάζεται, ούτε τις εν γένει γνώσεις. Κατάλαβες που το πάω;

*** Μάγισσα Κίρκη, κι όχι μόνο αυτό. Παρατηρώ κάποιους, όπως το Τρωκτικό για παράδειγμα, που "ούτε σχόλια επιτρέπει" παρά μόνο επικοινωνία μέσω email. Μα τότε δεν μιλάμε για blog. Blog δίχως σχόλια, δεν διαφέρει ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ απο οποιαδήποτε στατική ιστοσελίδα. Νομίζω πως κάποιοι δουλεύουν τον κόσμο πολύ άγρια.


magnitis είπε... Best Blogger Tips

Το να μην είσαι Παβαρότι δεν σ' εμποδίζει όμως να τραγουδάς αυτό που μπορείς κι αυτό που γνωρίζεις.
Αντίστοιχα το να μην είσαι δημοσιογράφος, δεν σ' εμποδίζει σε τίποτα να εκφράζεις δημόσια τις απόψεις σου και ν' αναπαράγεις ειδήσεις.
Αυτά που μπορείς κι αυτά που γνωρίζεις.
Αλίμονο αν ήταν διαφορετικά!!!
Το ζητούμενο στα blogs, είναι η ειλικρίνεια που δυστυχώς σε πολλά, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά είναι κι ο ορισμός της απάτης, αφού γράφουν επαγγελματίες και το παίζουν ερασιτέχνες.
Για το τρωκτικό που ανέφερες, θα πρόσεξες ίσως ότι έχει πλέον βγει απ' τις λίστες με τα ιστολόγια του Μαγνήτη.
Οι άνθρωποι, πέρα απ' το ότι δεν δέχονται σχόλια, δεν σέβονται και τις πηγές τους, αφού δεν αναφέρουν το ιστολόγιο απ' όπου πήραν τις αναρτήσεις. Κι αυτό δεν συνέβει μόνο σε δικές μου, αλλά και σ' άλλων!
Παρά τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις, συνέχισαν την ίδια πρακτική.
Άνθρωποι που δεν με (μας) σέβονται, δεν έχουν θέση στα ιστολόγιά μας.
Μπορούν να βαυκαλίζονται μόνοι τους με τις "τεχνητές" πρωτιές τους!


Δημοσίευση σχολίου

Πες πως δεν έχεις χρόνο να σχολιάσεις.. να 'χεις πάρει όμως σοβαρό ύφος, καλά;

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Next Next Next